بابت یک موضع گیری غلط، دهه ها خدمت افراد را نادیده نگیریم!

در مراسم ادای احترام به میرزا کوچک جنگلی جنگل تاکید شد

مراسم میثاق با آرمان های میرزا کوچک خان جنگلی وهمراهانش در سالروز ۱۰۳ سالگی آغاز جنبش جنگل، صبح جمعه در سیلمانداراب رشت برگزار شد...

شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۶
این مراسم که با فراخوان سایت فرهنگی گیلان مصور ، پایگاه اطلاع رسانی مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان، اطلاع رسانی شده بود؛ اعضای مجمع اسلامی فرهنگیان، جمعی از فرهیختگان و مورخان گیلانی با حضور بر سر مراز میرزا کوچک جنگلی و برخی سران نهضت جنگل –که در گورستان سلیمانداراب مدفون هستند- ضمن ادای احترام به مقام این بزرگان بر تداوم راهشان تاکید کردند.

رئیس مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان، ضمن قدردانی از حضور اعضا شورای مرکزی و دست اندر کاران برگزاری همایشهای نهضت جنگل،گفت: احترام به آزاد مردان حماسه جنگل، پاسداشت هویت گیلانی است و این گردهمائی به همین منظور صورت گرفته است .

سروش اکبرزاده افزود:۲۲ مرداد سالروز شروع نهضت جنگل و هم قسم شدن میرزا و یارانش در جنگلهای تولم است . در همین راستا در سال های گذشته بنای یادبود ی در منطقه «شیخ محله» ساختیم و امسال نیز در این مکان گرد هم آمده ایم تا از میرزا و یارانش، بویژه؛ میرزا حسین خان کسمایی و حاج احمد کسمایی و دیگر جنگلیان و مورخین نهضت جنگل نظیر مرحوم ابراهیم فخرائی ، استاد میر ابوالقاسمی، استاد فریدون نوزاد و استاد جعفر خمامی زاده تجلیل نماییم.
برگزاری بزرگترین همایش بدون ممیزی در تاریخ انقلاب
دبیر اجرایی همایش های نهضت جنگل، گزارش اجمالی از همایش های نهضت جنگل ارایه داد و افزود: از ابتدای انقلاب همواره این موضوع مطرح بود که همایشی برای نهضت جنگل برگزار شود. اما هیچ گاه این اتفاق نیفتاد. تا این که در دور اول شورای اسلامی شهر رشت یک برنامه ریزی ۲ ساله برای این امر صورت گرفت.

رئیس اسبق شورای شهر رشت، افزود: تصمیم شورا مبنی بر برگزاری یک کنگره در این زمینه به خاطراعتراض برخی نهادهای فرهنگی متولی، منتفی شد و در نهایت با تغییر اسم کنگره به همایش این مراسم برگزار گردید. انتشار ۷جلد کتاب و مجموعه مقالات، در آن زمان یکی از بزرگترین دست آوردهای یک همایش بدون ممیزی در تاریخ انقلاب بود. زیرا اسناد و مقالاتی که درآن همایش ارائه شد، از تمام زوایا نهضت جنگل را مورد بررسی قرارداده بود.

بررسی نقش دیگر چهره های نهضت جنگل در همایش سال گذشته

اکبرزاده، دو شخصیت تاثیر گذار این نهضت یعنی میرزا حسین خان و حاج احمد کسمایی را نیز انسان های والایی توصیف کرد و ابراز کرد: این دو شخصیت، چهره هائی هستند که کمتر به آن ها توجه شده است. و خوشبختانه با همایش سال گذشته -که به بررسی «نقش کسما در نهضت جنگل» اختصاص یافت- اندکی از غبار فروافتاده بر عملکرد این شخصیت ها زدوده شد.

اکبرزاده ادامه داد: میرزا حسین خان چهره تئوریک نهضت جنگل و مشروطه بود و یکی از روشنفکران بنامی است که وجهه ملی دارد و حاج احمد کسمایی تاجر در بعد عملی، با بذل سرمایه خویش، توانست هزینه های نهضت را تامین نماید.

وی به تسلیم شدن حاج احمد کسمایی و اختلاف هایش با میرزا اشاره نمود و تصریح کرد: اگر چه این اختلاف ها میان حاج احمد و میرزا و جنگلیان ، ایشان را در مظان اتهاماتی قرار داد، ولی در گام نخست، باید این اتهامات مورد نقد و بررسی قرار گیرد و در گام بعدی، خدمات شایسته این افراد با اندک اختلافات نادیده گرفته شود.
رئیس مجمع اسلامی فرهنگیان تاکید کرد: متاسفانه ما قضاوت مجموعه ای در مورد حوادث و اتفاقات وچهره های تاریخی نداریم .خدمات چندین دهه افراد را تنها با یک موضع گیری غلط و یا مخالف خود نادیده می گیریم . همه افراد و چهره‌ های بزرگ در کارنامه خود نقاط منفی و مثبت و تاریک و روشن دارند و باید به مجموع این خدمات نمره داد و اگر واقع نگرانه و همدلانه به افراد و وقایع تاریخی نظر افکنیم، تقدیر از چهره هائی نظیر حاج احمد کسمایی چندان بیراه نمی نماید.

دبیر اجرایی همایش«نقش کسما در نهضت جنگل» یادآور شد: مجمع اسلامی فرهنگیان در همایش سال گذشته -که با حضور دکتر محمد باقر نوبخت، معاون رئیس جمهور و سخنگوی دولت برگزار شد- تا حد زیادی توانست به نقش خدمات دیگر سران نهضت بپردازد و با چاپ تمبر یادبود میرزا حسین خان و حاج احمد کسمائی پس از یکصد سال توانست ازاین بزرگان خاصه حاج احمد کسمایی اعاده حیثیت نماید و از این اتهام های یک صد ساله غبار روبی کند.

اکبرزاده افزود: البته این بدان معنا نیست که شخصیت بزرگی مانند میرزا کوچک خان نیز قدیس بوده اند. دوره قدیسان بسر آمده و به تعبیر حافظ همگان تر دامن و خواب آلوده ایم اما قدر مساعی این بزرگان را بر اساس یک قضاوت مجموعه ای همواره باید پاس داشت.

اکبرزاده در پایان، به محرومیت مقابر بزرگان حماسه جنبش جنگل، گفت: ای کاش فرهنگ و فضایی در گیلان به وجود می آمد که همه بزرگان و افرادی که در راه استقلال این مرز وبوم تلاش کردند در حد لیاقت و شایستگی برای آن ها مقبره هایی در نظر گرفته می شد،همانطور که جسد نیما یوشیج از گورستان امامزاده عبدالله تهران به یوج منتقل شد ودر خانه وی جایگاه مناسبی برایش در نظر گرفته شد. کاش این فرصت و مجال هم رخ می داد تا ما هم جایگاه مناسبی برای چهره های تاریخی گیلان خفته در سلیماندراب رشت داشته باشیم.
بزرگداشت سه شخصیت تاریخی نهضت جنگل
دبیر علمی همایش نقش کسما در نهضت جنگل نیز، با اشاره به سه شخصیت تاثیر گذار در نهضت جنگل اظهار کرد: در بین ۲۷ نفر از اعضای هیات اتحاد اسلام ، میرزا کوچک خان جنگلی (سردار جنگل) بنیانگذار نهضت جنگل، حاج احمد کسمایی مرد شمار دو نهضت جنگل و مسئول امور مالی و وجوهات نهضت و میرزا حسین خان کسمایی روزنامه نگار، مترجم و مشروطه خواه بزرگ، نقش کلیدی و اساسی در جنبش جنگل داشتند.

دکتر فریدون شایسته در ادامه تصریح کرد: این سه شخصیت برجسته که امروز در سالروز ۱۰۳ سالگی آغاز جنبش جنگل مزار آن ها گلباران شده، جزو بزرگان نهضت مشروطه نیزهستند.

وی افزود: در دوره استبداد صغیر و بعد از به توپ بستن مجلس توسط کلنل ولادیمیر لیاخوف، هفتمین فرمانده روسی بریگاد قزاق، این سه نفر جزو آن ۱۳ نفری بودند که حاکم روز کنسول گری روسیه دستور اخراج آن ها را صادر کرده بود.

تلاش برای شکل گیری نهضت جنگل
شایسته، ضمن رد اتهامات وارد به این سه تن مبنی بر غارتگری و تجزیه طلبی کشور، اظهار کرد: با توجه به مستندات و حضور این سه نفر در لیست ۱۳ نفر ذکر شده تمام این اتهامات منتفی می شود.

این مورخ، به حوادث مشروطه خواهی اشاره نموده و افزود: آتش مشروطه خواهی در آن دوران در حال خاموش شدن بود و روس و انگلیس مشروطه خواهان را از رسیدن به اهداف ناکام گذاشته بودند، به همین دلیل این سه شخصیت سعی کردند نهضت جنگل را پایه گذاری کنند.

میرزا حسین خان کسمایی، سراینده اولین شعر آزاد در گیلان
محسن آریاپاد شاعر و نویسنده برجسته گیلانی در این مراسم ضمن تشریح شخصیت میرزا حسین خان کسمایی به عنوان یکی از شخصیت های برجسته نهضت جنگل و جنبش مشروطه خواهی اظهار کرد: با نگاه با اسناد و مستندات تاریخ درمی یابیم که میرزا حسین خان کسمائی جزو اولین سراینده های شعر آزاد در گیلان است.

آریاپاد در ادامه تصریح کرد: با این که در تاریخ این طور بیان شده است که لاهوتی اولین نفری است که در سال ۱۲۸۸ نظام قافیه را شعر چهاره پاره در هم شکسته است. اما بر خلاف تصورات دیگران در سال ۱۲۸۷ که محمد علی شاه قاجار که مجلس را به توپ بست، میرزا حسین خان کسمایی با زبان شیرین گیلکی در شعری با عنوان «وی ریزید» نخستین شعر در قالب شعر آزاد را سروده است.

آریاپاد در همین زمینه افزود: به دلیل این که میرزاحسین خان کسمایی این شعر با زبان گیلکی سروده بود، این اشتهار به اسم ایشان ثبت نشده است.

آریا پاد با بیان این که میرزاحسین خان کسمایی یکی از افتخارات گیلان است ادامه داد: میرزاحسین خان کسمایی غزل های فارسی زیبایی هم سروده است.اما دلیل این که دیوان و مجموعه شعر این بزرگمرد تاریخ گیلان به چاپ نرسیده، این است که ایشان دو ماه قبل از کودتای رضا خان فوت کرد. جنازه ایشان را هم روی توپ روی ارابه گذاشتند و با احترام و اکرام در همین مکان دفن کردند.

آریاپاد ضمن ادای احترام وقدرانی از ایثارو فداکارهای میرزاحسین خان کسمایی در شکل گیری نهضت جنگل افزود: به خاطر همه رشادت ها و ایثار میرزاحسین خان کسمایی در تاریخ این سرزمین به این چهره برجسته تاریخ گیلان می بالیم و از پرودگار طلب شادی روحش را خواهانیم.
نظر شما