لطفالله میثمی نشر «صمدیه» را در سال ۱۳۸۰ راهاندازی کرد که در زمینه کتب خاطرات، دینی و سیاسی فعالیت دارد. از جمله کتابهای منتشر شده در این نشر میتوان به کتب آن سوی خاطره؛ نامهها، زندگینامه و نامه آیتالله زنجانی؛ با چشمی گریان تقدیم به عشق؛ سه هم پیمان عشق؛ تعامل نهضت آزادی با مرجعیت و روحانیت؛ فروپاشی شوروی، تحلیل احزاب کمونیست دنیا و ... اشاره کرد. با میثمی درباره فعالیتهای انتشارات صمدیه و نیز تاریخنگاری شفاهی معاصر ایران گفتوگویی داشتهایم که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
لطفا در ابتدا توضیحاتی را درباره فعالیتهای انتشارات صمدیه و اهداف آن ارائه کنید؟
نام این انتشارات را صمدیه با تاسی به نام شهید صمدیه که یکی از شهدای راه حق بوده و زندگی او یکی از نقاط عطف تاریخ است، انتخاب کردیم و تلاش کردیم در آن کتابهای راهبردی و استراتژیک را منتشر کنیم. بیشتر کتابهایی که ترجمه کردم مانند برژنسکی، اعترافات یک قاتل اقتصادی، همه مردان شاه و ... نیز جنبه استراتژیک و راهبردی داشته چراکه دانش راهبردی در ایران ضعیف است و باید در این زمینه کار کنیم. کتابهای صمدیه نیز در همین راستا از مبانی نظری تا کارشناسی دورهای ده ساله را پوشش میدهد.
در حوزه تاریخنگاری معاصر ما چه آسیبهایی وجود داشته و چه موضوعاتی در کتابها مغفول مانده است؟ یک انقطاع استراتژیک در تاریخ ما مشاهده میشود و تجربیات گذشته مانند جنبش جنگل، جنبش تنباکو، نهضت ملی و ۱۵ خرداد و ... درست به نسل جدید منتقل نشده است، به همین دلیل ما در صمدیه سعی کردیم با کتابهای خود این انقطاع تاریخی را پر کنیم. تلاش ما این است که درباره نهضت ملی و کودتا و ... منابع موثقی را منتشر کنیم.
چقدر کتابهایی که طی این حدود ۴۰ سال منتشر شده توانسته واقعیت تاریخ معاصر را نشان دهد؟تا حدی این اتفاق افتاده و ما درباره این مقطع کتابهای زیادی را تالیف کردیم اما من معتقدم مخاطب باید خاطرات را بخواند و اجتهادی داشته باشد. من اسم کتاب خاطراتم را «دیدهها و شنیدهها» گذاشتم و این روایت من است. باید افراد دیگری هم خاطرهنگاری داشته باشند تا پژوهشگران بتوانند با سنجش شرایط و اوضاع ببینند کار ما درست یا غلط بوده است. من تلاش کردم به طور مثال در خاطرهنگاری خودم، به پنج نفر دیگر کتابهایم را بدهم تا روی آن تقریضنویسی کنند. برای نخستین جلد خاطراتم هم چنین کاری کردم تا خاطرات وزن و سندیت بیشتری پیدا کند.
به نظر میآید یکی از آسیبهای حوزه این باشد که اغلب کتابهای تاریخ شفاهی معاصر منطبق با سند نیست...
بسیاری از کتابهایی که بعد از انقلاب اسلامی درباره تاریخ معاصر نوشته شده به دنبال این است که نقش نیروهای دیگر را نادیده بگیرد. بیبته و ریشه کردن انقلاب اسلامی نیز در همین راستاست و نقش نهضتهای مختلف در دهه ۴۰ و ۵۰ کمرنگ نشان داده شده است.
اکنون چه کتابی در دست تالیف دارید؟آخرین کار من «زمان در متن دین» است که کار تالیفی است و با الهام از کتاب پرتوی در قرآن نوشته میشود. در این کتاب موضوعاتی چون تاویل در قرآن، متشابهات و .... بحث شده و به نقش تاریخ و زمان در دین پرداخته شده است. همچنین قرار است به زودی جلد سوم خاطراتم نیز منتشر شود.
انتشارات صمدیه قرار است چه کتابهایی را منتشر کند؟
کتاب «۳۰ خرداد ۶۰» شامل هشتاد مصاحبه شفاهی درباره این مقطع تاریخی و کتاب ویژهنامه تختی در حال چاپ است. گرامیداشت دموکراسی و ناگفتههای تاریخ معاصر آمریکا از دیگر آثاری است که اخیرا منتشر شده است.
تاریخنگاری معاصر ایران با انقطاع استراتژیک روبهرو است
گفتگو با لطفالله میثمی
...
چهارشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۷
منبع:
ایبنا
نظر شما
سایر مطالب
در تکاپوی ترسیم هویت ایرانی؛
دواخانه شورین! اصلاح قانون اساسی و انحلال سلطنت قاجار
تخته قاپوی عشایر
«مراد اریه» پدر کاشی و سرامیک ایران
فایدۀ تاریخ (تاریخ در ترازو)
دکتر کاظم خسروشاهی کارآفرینی از نسل ایران سازان
تاریخ آلترناتیو؛ ضرورت ها و ملاحظات
شورش های دهقانی؛ زمینه ساز نهضت فراگیر جنگل شدند!
«حسن نفیسی»؛ دولتمردی سخاوتمند در ایراد اتهام به رقیبان!
روایت تاریخ به انتخاب مورخ به سبک کلایدسکوپ